Metal

Jag älskar metal och tänker tillägna denna undersida till just det. Mitt intresse började aningen sent, jag var cirka 13-14 år när jag blev ”kär”.

Min historia med metal

Metal är ju i stort sett samma ska som hårdrock, det bråkas lite om vad det ska heta. Jag anser att hårdrock är aning mindre hårt och kan även vara äldre musik såsom Motörhead. Metal är lite modernare och hårdare.

Den första metal låten jag hörde var ”Metal Daze” med Manowar när jag var cirka 13 år. Jag fastnade direkt och började lyssna mer och mer. Sedan upptäckte jag mer och mer rock och punk och hade en liten parallell musiksmak. Jag började lyssna lite på Iron Maiden och Metallica när jag var cirka 14-15 år. Jag gillade Metallica myyycket mer!

Metallica

Metal

Moderna Metallica (2008). Inte lika bra som gamla, men jag är ett troget fan.

Metallica är troligtvis ett av mina ABSOLUTA favoritband. Från att jag upptäckte dom i tonåren är jag för evigt trogen. Jag har sett dom live 8 gånger. Men iaf, Metallica började ju sin tidiga bana som typ det första thrash bandet och jag tyckte verkligen att tidiga Metallica var bäst.

Thrash metal

Desto mer jag lyssnade på tidiga Metallica desto mer insåg jag hur ”coolt” och bra thrash metal var. När jag var runt 17 ansåg jag mig vara en ”thrasher”. Jag upptäckte mer och mer thrash band. Jag insåg som många andra hur dålig mycket av den moderna metal scenen var (tidigt 2000-tal). Det värsta var att thrashen var i stort sett UTDÖD. Alltså det fanns verkligen inga thrash band. Så det jag gjorde var att leda reda på gamla bra 80-tals thrashband. Och det fanns det många av! Så oerhört mycket bra thrash det finns. Nedan är en lista av mina favorit thrash band:

  • Metallica (tidiga)
  • Slayer
  • Razor
  • Sacrifice
  • Sadus
  • Dark Angel
  • Sodom
  • Kreator
  • Anthrax
  • Sepultura

Shit listan kan göras så mycket längre. I alla fall jag är fortfarande en trogen thrasher även om jag självklart lyssnar på annan metal också.

Min egna musikkarriär

Jag började spela akustisk gitarr när jag var cirka 13 år gammal. Helt ärligt var det inte jättekul i början. Dels var man dålig men låtarna var också tråkiga enligt mig. När jag var i 15 års åldern köpte jag min första elgitarr. Då började det bli riktigt kul! Något år senare startade jag och några kompisar ett rock/punk band. (Vi var för dåliga för att spela metal). Och jäklar vad man utvecklades snabbt då! Något år senare på gymnasiet så startade vi ett thrash metal band. Det gick riktigt bra och vi hade skitkul. Vi spelade faktiskt runtom i hela Sverige. Men efter gymnasiet gick vi alla skilda vägar så vi la ner bandet.

Sedan dess har jag spelat i lite mindre konstellationer till och från. Men det är riktigt svårt att hitta genuina thrash band som spelar exakt den musik jag älskar. SÅ då känner jag att det är lite skitsamma och jag kan lika gärna vara bandlös. Jag gör mycket musik själv, har en liten hemmastudio. Något jag börjat mycket med på senaste tiden är att spela trummor. Det är riktigt kul! Dock bor jag i en lyhörd lägenhet så jag har endast ett elektroniskt trumset hemma. Men jag har ofta spelat i replokaler och det är så jäkla kul!

Framtiden för metal

Jag ser en OK framtid för metal. Tyvärr är det inte lika populärt idag som för 10-20 år sedan. Men äkta metal heads är trogna musiken och sviker alltid. Och känslan man får av bra metal är så stark så det kommer nog alltid att locka relativt många människor. När det kommer till thrash specifikt ser det mörkt ut. Thrash hade ett bra uppsving på 2000-talet men det dog ut igen efter några år. Främst för att alla band bara härmade 80-tals thrashen. Den är ju bäst men att bara ”kopiera” rakt av fungerar sällan bra. Men man vet aldrig jag hoppas i alla fall på en ny storhetstid för thrash metal!